Dorpsfeesten, vlooienmarkten en regionale producten

Er is altijd wel een dorpsfeest of vlooienmarkt (Vide Grenier). Ze worden aangekondigd in de plaatselijke kranten.

Als je echt op zoek bent naar goedkope Brocante is de Emmaus (spullenhulp) in Pontigny ook een goede tip. In Pontigny vind je een eeuwenoud klooster. Op de Vide-greniers worden vaak ook regionale producten en wijnen verkocht.

Je zit hier op de grens van de Champagne en de Bourgogne, dus naast heerlijk drinken kun je hier natuurlijk ook zalig eten. Het ontdekken van eten gaat hier natuurlijk ook hand in hand met de wijnen en de boerenachtergrond van de mensen in de Pays dÓthe.

Andouillettes en Boudin zijn de regionale worsten. De Boudin is een zachte pikzwarte bloedworst die heerlijk smaakt bij de appel uit de cider en ratafia. Hij heeft een zachte structuur en bijzondere smaak en wordt koud gegeten. Je kunt hem krijgen bij de plaatselijke slager of op het ciderfeest. Andouillettes is een worst met een specifieke en bijzondere smaak. Hij wordt klaargemaakt als braadworst. Dit is echt een worst die je moet leren eten. Wij vonden hem pas lekker na een paar keer proeven.

De regionale keuken is echt een boerenkeuken. De buren stoppen hun vriezers vol met hert, zwijn en lam en eten daar het hele jaar van. De jacht hier is erg streng gereguleerd. Alleen om de wildstand in evenwicht te houden en gebonden aan strenge permis en regels. In de herfst worden heerlijke zuurkoolschotels gemaakt, wild en wilde champignons gegeten. Je kunt bij de apotheek in Aix en Othe je geplukte paddenstoelen laten controleren. Dit doen we altijd wel, want voor je het weet zit er een giftig exemplaar tussen.  In de herfst is er ook een overvloed aan walnoten en kastanjes. De grote walnoot achter het huis geeft pittige kleine noten en de kleine tegen het hek bij de buurman wat grotere zachtere noten. Als je ze raapt komt de zwarte kleurstof uit de bolsters vrij, dus altijd plastic handschoenen aan. Je moet ze goed en lang drogen, want anders zijn ze niet te pellen. Na al dat werk is de smaak de beloning. Van de kastanjes wordt ook van alles gemaakt (puree, gepoft, etc.) De grote peer naast het slootje geeft heerlijke stoofpeertjes.

In het voorjaar plukken de mensen paardebloemen voor siroop en in de sla. Met Pasen wordt traditioneel lam of geit gegeten.

In de zomer is er een overvloed aan fruit en groenten uit eigen tuin. De buren ruilen vaak dingen en er wordt volop ingemaakt voor in de winter.

Van de kersen wordt een heerlijke jam gemaakt en kersentaart. Qua drank worden de kersen op sap gezet en ingemaakt met Eau de Vie en dit geeft een lekkere kersenlikeur. Je moet wel de kersen ontpitten, want anders krijg je erge hoofdpijn van de likeur. Van de pruimen wordt ook jam en taart gemaakt. De pruim achterin de boomgaard geeft heerlijke zoete gele pruimen. We hadden hier ook twee zwarte pruimenbomen, maar die zijn jammer genoeg door ziekte geveld. Bij de buren staan ze nog volop dus kun je ruilen in een goed jaar.

De appel wordt natuurlijk ook nog voor van alles gebruikt; appeltaart, tarte tatin, appelgelei, appelmoes, appelstroop, etc. De bomen vlak achter het huis bij de boomgaard geven heerlijke handappels. De bomen bij de schuur geven handappels (dicht bij de schuur) en moesappels (verder af). Deze zijn wel van de buurman, maar alles wat aan onze kant valt mogen we gebruiken.

Al zeg ik het zelf; de stroop van appels en een paar peertjes is een hoop werk, maar smaakt heerlijk. De natuur geeft hier nog de smaak die ze moet geven. Als je genoeg hebt van alle luxe, wijn, champagne en overige heerlijkheden zijn zelfgemaakte appelmoes met pannenkoeken een feest.

In de zomer maak ik ook een lekkere walnotenlikeur van de groene bolsters uit de grote boom achter het huis of de kleinere achter op het land bij het hek van de buurman. Je moet wel geduld hebben want je kunt hem pas na een half jaar drinken. De bramen en frambozen aan de achterkant van het terrein zijn heerlijk en zo voor het opeten. Achter het huis in de border staan munt en  citroenmelisse. De rabarber en de rozemarijn doen het maar moeizaam daar, dus als je ze een beetje water wil geven en het onkruid rondom weghalen ben ik blij. De lavendel naast het pad bloeit in de zomer overvloedig. Ik oogst de lavendel altijd in augustus en geniet er in een vaas de hele winter van.

Kaas

In de omgeving worden  Chaource, Epoisses, Soumaintrain en Fromage de St Florentin gemaakt. Deze kazen zijn zalig na de maaltijd. Wij zijn nog niet echt in de kaasproductie gedoken, dus als je leuke dingen ontdekt houden wij ons aanbevolen.

Foie Gras

Ze doen hier in de omgeving niet moeilijk over de afgrijselijke manier van produceren.  De ganzen hebben hier tenminste nog wel een scharrelomgeving en wij eten alleen biologische. Traditioneel wordt hij gegeten op een bedje van sla met wat grof zout en Sauterne. Een heerlijk zoete wijn die perfect bij de smaak past. Er zijn ook producteurs in de buurt van St Florentin.

Chocolade

In Aix en Othe is een heus chocolade-fabriekje. Je kunt er de chocolade-productie bekijken en heerlijke chocolade kopen. Het kleine fabriekje ruikt helemaal naar chocolade en als je dan eindelijk een stukje kunt proeven eet je de lekkerste chocolade die je ooit geproefd hebt. De bakker wil wel gauw doorwerken, dus je bent zo uitgekeken. Wij maken er dan gewoon een chocolade-dag van en klaar is kees. Chocolademouse van de Intermarche of zelf maken is altijd leuk!