Cider

De druiventeelt in Pays d Óthe werd zo’n 200 jaar geleden getroffen door ziekte. De druivenstokken overleefden het niet en vanaf 20 minuten van ons huis bij Chablis ging men met Amerikaanse onderstokken wijn verbouwen. In de directe omgeving van ons huis schakelde men over op het telen van appels. In de omgeving en in onze tuin zie je overal boomgaarden met appels, peren, pruimen en kersen.

Omdat er geen wijnproductie meer mogelijk was is men overgeschakeld op het maken van cider, ratafia en appelsap. De cider smaakt met zijn lage alcoholpercentage heerlijk fris en robuust. Hij smaakt voortreffelijk bij het aperitief.

De Fransen hebben een weekend-middagaperitief (12u30-13u30) en avondaperitief (18u30-19u30). Als je de buren wilt uitnodigen doe je dat voor het aperitief; een “apero” (vergelijkbaar met onze koffie). Het is dan niet de bedoeling dat je meeeet. Als de Fransen je uitnodigen voor de lunch op zondag en het diner verwachten ze jou rond aperitieftijd. Het “apero” blijft heerlijk licht met de cider, maar wij hebben vaak meegemaakt dat de ratafia en de gulheid waarmee de buren die schenken er aardig inhakken voor het eten.

De ratafia is een sterke drank die smaakt naar friszure appel en de appelsap smaakt tenminste echt naar appel.

Overal rondom ons huis worden deze producten gemaakt. Er staan grote ouderwetse persen in de schuren en iedereen weet alles van de productie. Ik heb ook wel eens zelf geprobeerd appelsap en ratafia te bottelen, maar dat was na vergelijking totaal geen succes. De buren kunnen het veel beter. Hoewel de vers geperste appelsap (sapcentrifuge in eerste buffet in de schuur) ook heerlijk is.

In onze tuin staat tegenover het vijvertje ook nog een boom waar ciderappeltjes aan groeien.

Les Nourrits

De dichtstbijzijnde producteur is buurman JoJo. Als je geluk hebt kun je bij hem een doosje van 6 flessen cider kopen of misschien zelfs een fles Ratafia. Jojo is een kunstenaar op het gebied van drank. Zijn cider is heerlijk en de Ratafia smaakt naar pure appelsap. In deRatafia zit flink wat alcohol dus je begrijpt dan ineens waarom de Fransen na het zondagmiddag-aperitief  en de lunch een dutje doen.

Le Champion

Vlak bij Boeurs en Othe ligt het dorpje Le Champion. Daar hebben Philippe en Florence Charlois hun bedrijfje. Ze geven heel vaak ciderfeesten waar plaatselijke producten verkocht worden. De aankondigingen vind je in de plaatselijke kranten of je rijdt even langs. Ze hebben ook een klein cidermuseumpje en verkopen per fles.

Traditioneel wordt bij de Cider en Ratafia boudin gegeten. Boudin is een soort zachte pikzwarte bloedworst die heerlijk smaakt bij de appel uit de cider en ratafia. Wij moesten even wennen aan de structuur en smaak, maar als je hem uit wilt proberen kun je hem kopen bij de plaatselijke slager of op het ciderfeest.

Verder zijn er bij Le grand Jarronnee een paar kleine producteurtjes, maar de topcider wordt gemaakt in Vaudeurs. Na vergelijking komen wij toch altijd weer uit bij onze eigen buurman, maar wie weet is dat een psychologisch effect.